Meni

Reference / Stanovanjski objekti / Stanovanjski dvojček Šiška

Stanovanjski dvojček Šiška

OBJEKT: Stanovanjski dvojček, P+1

LOKACIJA: Ljubljana - Šiška
TIP GRADNJE: pasivna hiša, opečna zidana

NAROČNIK: zaseben

LETO PROJEKTA: 2015-2017
LETO IZVEDBE: predvidoma 2017

OGREVANA POVRŠINA POSAMEZNE ENOTE: 150,00m

PROJEKTIRANA PORABA: 10kWh/m2

Arhitektura in statika: Arhiforma d.o.o.

Strojne inštalacije: Jure Goršek u.d.i.s.

Elektroinštalacije: Karmen Kegl Kalšan, u.d.i.e.

Naročnika sta dve mladi družini, ki si bosta z gradnjo dvojčka olajšali strošek, ki ga prinaša nakup dveh ločenih zemljišč in izgradnja dveh hiš. 

Zemljišče je izrazito podolgovate oblike, potrebno je bilo upoštevati gradbeno linijo ulice in odmik od zasebnih zemljišč. Po vzoru nizov vrstnih hiš vzdolž Šišenske smo objekt umestili z vhodno - severno fasado proti ulici, zasebna - južna stran pa je obrnjena na notranje atrije. S takšno orientacijo smo dosegli maksimalne možne dobitke sončne energije. Posamezna enota se odpira delno tudi na vzhod oziroma zahod, pretežno pa na južno stran. Kot ukrep proti pregrevanju se predlaga nočno pohlajevanje objekta in pa senčenje v poletnem dnevnem času (pergola, nadstrešek, zelenje in zunanje žaluzije s pametno inštalacijo - samodejno zapiranje po potrebi). Objekt bo ogrevan s toplotno črpalko, kaminu pa smo se odrekli, ker iz energetskega vidika po tem ni potrebe.

Posamezna stanovanjska enota meri 150m2. V pritličju so dnevni prostori (dnevna soba s kuhinjo in jedilnico) ter ob vhodnem severnem delu manjša kopalnica ter garderobna soba. V 1.nadstropju je galerija, dve otroški sobi, večja kopalnica in delovni kabinet. Spalnica staršev sega čez osrednji del objekta in je nekoliko dislocirana od osrednjega dogajanja. Ima lastno garderobno dobo na severni strani in izhod na teraso z razgledom na Šišenski hrib na jugu. 

V pritličju je osrednji del objekta namenjen skupnim prostorom obeh stanovanjskih enot. Ob severni fasadi se tako nanizajo tehnični prostori, kot npr. tehnični prostor, pralnica, shramba in kolesarnica. Na južno, vrtno stran pa se odpira skupni prostor, namenjen za otroški kotiček, druženje in piknike z letno kuhinjo.

Vsaka enota ima ločen dovoz z nadstreškom za avtomobile. Na zahodnem delu zemljišča pa so urejene skupne površine za vrtičkarstvo z vrtno uto. V tem delu je umeščen tudi zbiralnik kapnice, voda pa se bo uporabljala tako za potrebe vrtnarjenja kot tudi za ponovno uporabo v objektu (splakovanje kotličkov in podobno).

Za toplotno izolacijo objekta se bodo uporabili pretežno naravni materiali, osnovna konstrukcija pa bo opečna z AB vezmi. Na fasadi bodo delno lesene obloge, okenski okvirji bodo leseni. Temeljenje bo na izolirani AB plošči (XPS opaž).

 

© 2015 Arhiforma d.o.o. Produkcija: Sloway spletne rešitve